NA ZAČÁTEK ROKU 2020 PLÁNUJEME ŠTĚŇÁTKA !!!!!!

V sekci štěňata jsem doplnila informace a fotky k našemu plánovanému vrhu H na rok 2020. Můžete se také podívat na rodokmen budoucích štěňátek.
Seznam zájemců o štěňátka se začíná pomalu plnit a s některými jsem už měla i tu čest se poznat osobně. Věřím že budu mít opět šťastnou ruku a našim prckům vyberu ty nejlepší rodiny a já tím získám další skvělé kamarády. Pokud se vám líbí naše spojení a uvažujete o aktivním kamarádovi, neváhejte se s námi spojit, těším se na všechny pohodové lidičky :-)

  

PUK                         BIGGI



 22.12.2019

DÁJA JE A3 CHAMPION!!!!!!

Přestože Lucka je už v osmém měsíci těhotenství, nastoupila dnes s Dájou na zkoušky agility v Ratenicích, aby se pokusila splnit poslední potřebnou zkoušku LA3, která jí chyběla pro získání titulu A3 Champion. A přestože konkurence byla velká, Dáje se to podařilo a to dokonce s velkým časovým náskokem a 1. místem jako bonus. Nemohu tomu ani uvěřit a jsem náležitě pyšná, protože tento titul zatím získali snad jen 3 australáci. Lucce letí velikánská gratulace!!!!! Za ilustrační fotky z agi akcí děkuji autorce Monice Bystrianské

     

Malý Garrynek se ve stejnou dobu snažil na Vánoční sranda obedience akci a nevedl si vůbec špatně. Vybojoval krásné 3. místo a měl druhé nejrychlejší přivolání!!! Myslím že o dvojici Lenka a Garry ještě hodně uslyšíme :-)

  



 21.12.2019

Candy ( Cute Princess ) se zúčastnila neoficiálního závodu v pasení - Lennoxův memoriál. Měla tak možnost si vyzkoušet nejen závodní atmosféru, ale i spoustu nových situací a překážek. Umístila se jako 7. z 10-ti, ale hlavní je, že provedla stádo celou trasou a že si odvezla spoustu nových zkušeností které se jí budou určitě hodit na zkouškách. Za fotky moc děkuji autorce Tatianě Bieg.



 20.12.2019

Dnes slaví náš poslední hovawartí vrh - E. svoje 8. narozeniny. Přestože oficiálně se tak stávají veterány, ve skutečnosti to tak rozhodně není. Všichni jsou zatím stále plní energie a já jim přeji aby jim skvělé zdraví vydrželo co nejdéle a mohli si tak ještě spoustu let užívat svých báječných rodin.

Biggi stále nehárá a tak aby nám čekání lépe utíkalo, trénuje poctivě se mnou na StPr a ZZO1 a s Jirkou pasení. Dnes se mi podařilo natočit krátké video. Ještě je tam spousta chyb, občas nezvládne krotit svůj temperament, ale každým tréninkem se zlepšuje a já věřím, že se tréninky příští rok zúročí v nějaké zkoušce. Tak nám prosím držte pěsti :-) Pokud se chcete podívat v jaké fázi tréninku právě je, video jsem nahrála na rajče.



 7.12.2019

Ani druhý prosincový víkend Brzáňata nelenoší. Franta s Chipánkem ( Estate Merlot ) vyrazili na praktický záchranářský závod v Tovačově. Psovodi si museli poradit v oblasti topografie, první pomoci a potom přišli na řadu pejsci, kteří museli prohledat budovu (Chipánek objevil hledanou osobu na půdě družiny bez problémů) a nakonec předvést i poslušnost. Klukům se vedlo skvěle a vybojovali krásné 1. místo. Moc gratulujeme!!!!

 

Skvěle si vedla i Rubynka ( Delaforce Fine Ruby ) která startovala na Obedience závodě " Lacerta cup " a v kategorii OB2 vybojovala úžasné 1. místo a známku výborná, čímž splnila podmínku pro přestup do nejvyšší kategorie OB3. Takže příští rok budeme mít zástupce v nejvyšší kategorii v dalším sportu, jsem opravdu pyšná a šťastná chovatelka :-)

     



 5.12.2019

KCHBO každoročně vyhlašuje výsledky TOP TEN  - je to pořadí výstavně aktivních jedinců, které se počítá podle úspěchů na klubových, speciálních, národních a mezinárodních výstavách pořádaných v ČR. Mezi veterány zabodoval letos náš Tobíček - ADORABLE RASCAL , který se z pěti psů - veteránů umístil na neuvěřitelném 1. místě. Děkuji Báře za skvělou reprezentaci na výstavním poli. A protože máme jedno velké želízko v ohni i co se výcviku týká, pevně věřím, že po Novém roce zabodujeme i v Pracovním psovi.



 3.12.2019

BÍBA MÁ IHT3!!!!!!  Ceaseless Energy se svojí paničkou Janou splnily nejvyšší zkoušku pasení a to IHT3. Moc moc gratuluji!!! Po sportovce ( Erda, Ciff a Candy ) , agility ( Dája a Gaty ) a Dogdancingu ( Candy ) teď máme zástupce s nejvyšší zkouškou také v pasení. Jsem opravdu pyšná a moc majitelům děkuji za tak skvělou práci.

 



 30.11.2019

Poslední listopadový den vyrazil Dornfelder s pánečkem na Mikulášské závody do ZKO Krakovany. Nastoupili do kategorie podle upravené zkoušky ZZO (na 100 b). Dorňasovo štěkání a taky aport připravily dvojici o několik cenných bodíků, takže z toho nakonec bylo 87 bodů a 5.místo. Ale nevadí, není nutné stát vždy na bedně, hlavně když si to kluci užili :-)

K nám přijela na návšetěvu Gaia s paničkou, takže jsme samozřejmě udělaly společnou procházku po lese. Biggi a Gaia se vyběhaly a my s Hankou probraly vše potřebné :-)

   



 25.11.2019

Čekání na Biggininé hárání je nekonečné. Denně jí vysvětluji, že již máme všechno splněno, zařízeno a můžeme tedy klidně vyrazit za Pukem, ale jí se prostě nechce. Aby nám to čekání lépe utíkalo, trénujeme pomalu na zkoušku ZZO1 a StPr, protože až se jaro zeptá....... A aby čekání lépe utíkalo vám, rozhodla jsem se vám představit ještě Biggininé sourozence. Ale než se do toho pustím, musím sem napsat ještě jednu úžasnou zprávu, která přiletěla z Německa. Biggininá máma Lara nastoupila o víkendu poprvé do kategorie OB3 a zkoušku se jí podařilo zdolat na velmi dobrou. Velká gratulace letí do Lohmaru.

A teď již slíbené info k sourozencům. Biggi má dva bratry, oba v barvě redtri a 4 sestry - jednu bluemerle, dvě redmerle a jednu redtri. Kromě Bailey se se všemi sourozenci scházíme jednou ročně v Německu na dnech australského ovčáka. Kromě toho jsme skoro v každodenním kontaktu na sociálních sítích, zveřejňujeme fotky a videa z tréninků a zároveň se podporujeme. Jsem moc ráda, že to takto funguje a mám o sourozencích pravidelné zprávy.

Brave Heart Pablo - Pablo je velmi přátelský temperamentní pes, který se zabývá tréninkem poslušnosti, Obedience a Rally obedience. Má složenu zkoušku BH a v Rally startovat již dvakrát, vždy v kategorii RO-B. Při druhém startu získal plný počet bodů a tudíž se začíná připravovat již na start v jedničkách. Pablo je samzřejmě rentgenovaný a má DKK i DLK 0/0. Na výstavách bývá úspěšný a několikrát se již umístil jako výborný s pořadím

     

Best of Both Worlds - Maddox žije nedaleko švýcarských hranic. Má nestandardní dilute barvu a proto se nezúčastňuje žádných výstav, ale i on má DKK a DLK 0/0. Maddox byl původně cvičen na záchranařinu, ale po té co jeho trenér onemocněl a nebylo s kým trénovat, začala se Eva věnovat psím trikům, Dogfrisbee, Dogtrekkingu a  Bikejőringu. Také Maddox je velmi přátelský a je to taková velká voda, všem by radostí a nadšením skákal až na hlavu.

 

Belisha Fly To Heaven - Grace žije ve Švýcarsku s dalšími dvěmi ausíky. Esther se s ní věnuje agility,hoopers, dogfrisbee a Rally obedience. Mají už za sebou první frisbee závody a příští rok už vyběhnou i na agi a hoopers. Ester pravidelně posílá videa z tréninků a Grace je opravdu velmi rychlá a šikovná. Je to menší, velmi živá fenka, ale přestože i ona miluje všechny lidi, při vítání je taková něžná. I ona má udělané RTG a je DKK i DLK čistá.

   

Beautiful Princess - Sofia žije se svým strejdou Lukem ( bratr Lary ) nedaleko od Pabla, takže se s bráškou hodně často vídají. Sofia je ze všech fen největší, ale temperament jí rozhodně nechybí. Susanne s ní cvičí Obedience a Rally Obedience a rádi běhají také Hard Rock Race. Sofia má zatím složené zkoušky BH, RO-B a OB-Z. V Rally Obedience i v klasickém OB se jí daří zkoušky plnit na výborně a umísťuje se vždy na bedně. Sofia je již uchovněná, DKK a DLK negativní a v létě se snad také dočká svých prvních štěňat.

 

Baby I´m A Star - Reina zůstala ve své rodné chovatelské stanici se svojí matkou a babičkou. Stejně jako oni i ona trénuje Agility, Obedience a Rally Obedience. A protože Sandra cvičit opravdu umí, první úspěchy už se dostavily. Reina má složeny zkoušky BH, RO-B, OB-Z, OB1 a má splněné podmínky pro přestup do OB2, takže příští závody už ve dvojkách. Navíc o víkendu splnila také v agility podmínky pro přestup z kategorie A0 do kategorie A1, takže příště agility v jedničkách. A protože Martin má zálibu zase ve výstavách, Reina je velmi úspěšná i v tomto odvětví a ve svých 2,5 letech má spllněné čtyři šampionáty - Dt.Champion mladých, Clubový champion mladých, Dt.Champion a Clubový champion. Neuvěřitelné co za tak krátkou dobu stihli a to se samozřejmě věnují i svým dalším psům. Reina již je také uchovněná i ona má čisté RTG na DKK a DLK a štěňata by měla mít v roce 2021.

     

Brave Bailey - o Bailey mám nejméně informací. Její majitelka občas přidá nějakou fotku do skupiny, ale opravdu jen velmi málo a bohužel nedorazila ani na jeden sraz, přestože bydlí jen pár kilometrů od místa setkání. Takže jsem jí na živo vlastně nikdy neviděla, což mi moc mrzí, protože si myslím že jsou si s Biggi ve stavbě těla nejvíc podobné. Vím jen, že i ona má DKK a DLK negativní a že její majitelka dělala nějaké kurzy aby se mohla stát profesionální cvičitelkou psů.



 24.11.2019

Candynka ( Cute Princess ) válí!!!! Dnes se jí podařilo složit 34 zkoušku a to dogdancingovou zkoušku HtM3. Lence a Candynce opět letí obrovská gratulace, děláte mi holky jenom radost :-)



 16.11.2019

Dája dnes opět agilitila a bylo moooc šikovná. Obě zkoušky zaběhla na výbornou a 1. místo k tomu jako bonus. Bohužel u druhého běhu skočila zónu na kladině, takže kvůli této chybě se zkouška nepočítá na A3 championa. Škoda, protože právě tato jedna jediná zkouška jí pro přiznání titulu LA3 Champion chybí. V součtech byla Dája také první a ještě získala titul nejrychlejšího psa. Je prostě skvělá a Lucka také!!!!!

  



 9.11.2019

Neděle patřila Candynce a Lence, které nastoupily na stopařskou zkoušku FPr3. Ani dnes nebylo počasí zrovna ideální, všude mlha, že by se dala krájet. Candynka ale nezklamala a vyčuchala si krásných 86 bodů. Moc to Lence i Candynce přeji, je za tím velká spousta práce. Je to už 33 zkouška kterou tato skvělá dvojka pokořila!!!!!



 9.11.2019

Sice to původně už nebylo v plánu, ale nakonec mi to nedalo a nastoupila jsem dnes s Biggi ještě na jednu zkoušku a to IBGH1 - poslušnost podle mezinárodního zkušebního řádu. Počasí nám tentokrát moc nepřálo, od rána drobně pršelo a čím víc se blížila doba našeho cvičení, tím déšť sílil. Po trochu rozpačitém začátku, kdy si Biggi odmítala do podmáčené trávy sedat a ještě pořás pokukovala po skupině lidí u klubovny jestli tam náhodou není páneček, se nakonec vzpamatovala a zbytek zkoušky už nevypadal vůbec špatně. Vím že na chůzi ( hlavně na vodítku ) máme ještě hodně co vylepšovat, ale velkou radost mi udělalo odložení za pochodu v sedě za plný počet a odložení za pochodu v leže za 13 bodů z 15. Při dlouhodobém odložení už jí věřím a byla to krásná desítka. Suma sumárum, vybojovaly jsme společně 82 bodů a známku dobrá. Tím naše letošní zkoušková činnost končí  a pokračování po štěňatech :-)

 

Skvěle si vedl i Ciffínek s Lenkou  ( Falesco Montiano ) který si ve stejném deštivém počasí vyčuchal svojí první stopařskou zkoušku - FPr1. Lence i Ciffínkovi letí veliká gratulace, protože stopovat v tomhle lijáku není vůbec snadné a Ciffínek se s tím popral statečně :-) Cifínkovi budouv zimě teprve 4 roky a toto je jeho již 16. zkouška.



 3.11.2019

Neděle patřila agiliťákům. Fori a Gaty se společně sešly v Berouně, ovšem každá v jiné kategorii. Forince ( Foradori Granato ) se v LA2 povedla první postupová zkouška pro přechod do trojek a rovnou to bylo i 1. místo. Gatynka ( Donnafugata Angheli ) zaběhla v LA3 čistě oba běhy a u toho jednoho to stačilo na krásné 3. místo. Oběma moc gratuluji!!!!

  



 2.11.2019

Sobota byla deštivá, ale počasí rozhodně nemohlo zastavit Chipánka ( Estate Merlot ) s pánečkem Frantou, kteří se vydali na záchranářské zkoušky do Tovačova. Tentokrát se rozhodli, že se pokusí pokořit sutinové vyhledávání - přesněji zkoušku ZZP1. A to se také povedlo!!!! Chipánek si tedy připisuje svojí splněnou 11. zkoušku!!!!! Frantovi i Chipzovi letí velikánská gratulace :-)



 28.10.2019

Rovnou ze srazu pokračovali Damarino a Diamond Shiraz na šampionát KCHBO v canicrossu. A nemohlo to dopadnout lépe. V kategorii ženy se psy nad 15 kg se Damarino umístil na 1. místě a Dája na 2. místě. Stejné umístění získali i v otevřeném závodě Fitmin Jőringový trhák. Další obrovský úspěch pro naší chovatelskou stanici - moc děkuji a gratuluji!!!!

     



 25-28.10.2019   

18.SRAZ BRZÁŇAT

Prodloužený víkend jsme využili uspořádáním dalšího ročníku Brzáneckého srazu. Tentokrát jsme se sešli v kempu Zděřina nedaleko Police nad Metují. Menší problém nastal při ubytování, kdy došlo k nějakým nesrovnalostem a chvíli to vypadalo že se snad do kempu ani všichni nenacpeme. Ale nakonec se to s jistými ústupky podařilo. Tímto ještě jednou děkuji těm, co na ně vyšlo ubytování alá sardinka, že si tím nenechali zkazit náladu. Večer jsme probrali všechny novinky a v sobotu ráno vyrazili na první výlet jehož cílem byla stolová hora Ostaš se svým skalním bludištěm. Počasí bylo jako na objednávku, pejskové si užívali pořádnou probíhačku, pro turisty, které jsme naštěstí začali potkávat až kolem poledne, jsme byli velká atrakce a nejednou jsme pózovali pro jejich fotoaparáty. Odpoledne proběhlo nějaké to focení a trénink poslušnosti a večer oslava našich kulatin.

V neděli jsme opět výletili, tentokrát jsme vyrazili do Broumovských stěn. Protože zde bylo mnohem víc turistů, rozdělili jsme se na menší skupinky. Z Obce Slavný jsme se vydali na nejznámější vyhlídku Kamenná brána a opravdu to stálo za to.

   

Odpoledne si všichni zkusili jaké to je závodit v Německu v Rallye Obedience a stihli jsme potrénovat i Nosework i když poslední řady už byly za úplné tmy.

     

A kdo se letos zúčastnil?  Za hovíky můj nejvěrnější Elgo Ruwall a vnučka Attari z Drahlovské zahrady. Za ausíky : Always Smile, Adventure Soul, Brunello Montalcino, Bairrada, Cute Princess, Ceaseless Energy, Curious Busybody, Damarino, Dornfelder, Diamond Shiraz, Donnafugata Angheli, Delaforce Fine Ruby, Estate Merlot, Foradori Granato, Falcone Syrah, Gaia Assyrtiko, Garry Farrell, Gainey Vineyard, Gautier Argilex, Double Quick Wicky Svěží vítr, Angel Eyes Carcassonne Tolugo, Cool - Paws Big Dream Came True, Hemingway Kogito Easter, vnoučata Armona od Pelestrovské studánky a Bufori t Podhořanských kopců, kamarádi Ambassador Pasecké údolí, Frutti Tutti Šťastný koutek, Elvis Mladá živa a dále 3 spřátelené borderky, papillon, shilohská ovčanda,bágl, choďačka a kříženka. Na společné fotce bohužel nejsou všichni.


  



 20.10.2019

Sobota byla stejně úspěšná jako pátek. Fori závodila poprvé v kategorii LA2 a bylo z toho hned 3. místo!!!!

Fantastická zpráva dorazila také z Brna od Bruníka ( Brunello Montalcino ) který s paničkou nastoupil na zkoušku poslušnosti IBGH2 a splnil na nádherných 99 bodů !!! Forince i Bruníkovi moc moc gratulujeme!!!!



 18.10.2019

Začátek agiliťáckého víkendu se vydařil. Dája ( Diamond Shiraz ) dnes načala třetí rok, kdy musí v kategorii LA3 vyběhat třikrát umístění do třetího místa, čistě se známkou výborná aby dokončila titul A3 Champion. A hned napoprvé se zadařilo a to rovnou 1. místo. Dáju od titulu tedy dělí již jen dvě potřebné zkoušky, držíme pěsti ať je to co nejdříve!!!!!
Skvěle si vedla i Forinka ( Foradori Granato ) která si naposledy zaběhala v kategorii LA1 a i ona skončila ńa 1. místě. Mám z holek velikou radost a držím pěsti i na zítra a pozítří!!!!!

  



 5-6.10.2019

Ani tento týden Brzáňata nelenošila. Hovawart Elgo Ruwall ( Loki ) se s paničkou Míšou zúčastnil záchranářského závodu ŠTĚKNI aneb Frantík a továrna na čokoládu. Jednalo se o závod dvojic a úkoly plnili nejen pejsani, ale i jejich majitelé. Míša byla v týmu s Katkou a jejich tým se jmenoval UPSIDE DOWN. A protože holky i psí kluci jsou sehraní, v konkurenci dalších 12 - ti týmů se  rozhodně neztratili a vybojovali krásné 3. místo. Moc, moc gratulujeme!!!!

       

Agiliťácké plesnivky Gaty a Dája nastoupily na mistrovství AUO, které pořádal klub KCHBO a konalo se v Ratenicích. Loňský úspěch se bohužel nepodařilo obhájit, ale nevadí, důležité je, že si to holky užily. A Dájenka dokonce i s jedním odmítnutím dosáhla úplně nejrychlejšího času :-)

  

No a já a Biggi jsme vyrazily na další Obedience závody. Tentokrát to byl závo NO BORDERS, který se konal v Kladně a my opět nastoupily do kategorie OB-Z. Mým cílem bylo projít všechny cviky bez nuly, ale to se bohužel nepodařilo. Už když jsem nastupovala na plac, věděla jsem, že to dnes nebude jednoduché, Biggi byla jak nadopovaná. Půlhodinová procházka v přilehlém lese rozhodně nedokázala uvolnit nadbytečnou energii. Prvním cvikem bylo samozřejmě hromadné odložení kde jsme přišly jen o půl bodu, protože Biggi mírně zakňučela když jsem se k ní vracela. Na samostatnou poslušnost jsme nastupovaly jako první- Odložení v sedě - 9 bodů, maličko se vychýlila od nohy, když jsme vycházely, odložení v leže - 8,5b., tady si trochu hověla na kýtě,chůze u nohy - 9,5b - velká spokojenost, skok přes překážku - 10b. ( náš nejlepší cvik :-) ) přivolání 8,5b nemá úplně těsné předsednutí a pořád nám ještě trochu vázne to přisednutí k noze, které má trochu křivé, ale pracujeme na tom. Kužel 7,5b. ( štěká ) polohy 8b. - udělala vše, ale asi to není dostatečně rychlé a přesné. Přesto mám radost protože poslední dobou s tímto cvikem bojujeme. No a pak přišel čtverec. Biggi sice do čtverce krásně vběhla, ale trochu víc k pravé straně a jak jsem zavelela lehni a ona se otáčela čelem ke mně, tak se jí přední nohy dostali za lajnu a byla to nula. Posledním cvikem byl aport, který beru po skoku jako náš nejlepší a nejspolehlivější...nicméně..nikdy neříkej nikdy. Biggi se rozhodla, že ho tentokrát bude prostě překusovat, takže jen 6 bodů. Tento cvik mi mrzí víc než nula za čtverec, vím, že ve čtverci ještě máme rezervy a občas se jí povede lehnout si částí těla mimo, ale aport máme opravdu spolehlivý, vůbec netuším co to zase vymyslela. Každopádně nám o 6,5 bodu utekla výborná, což je právě ten odfláknutý aport. Jinak Biggi pracovala moc hezky, akorát v pauzách mezi cviky mi radostně skákala na hlavu, jestli třeba nebudeme dělat něco akčnějšího :-D Tak snad do třetice se zadaří....  I tak z toho nakonec bylo krásné 2. místo, takže mám radost

     



 29.9.2019

Víkend plný akcí pokračoval i v neděli. Jana s Bíbou nastoupily na druhý pokus pokořit zkoušku IHT3. Bíba dnes pracovala mnohem lépe a povedlo se jí provést ovečky celou tratí. Samozřejmě, že nějaké chyby tam byly a tak jim nakonec zkouška o 4 body utekla. Ale nevadí, příští rok se určitě zadaří :-)
Candynku čekaly další čtyři náročné terény na mistrovství ČR v Noseworku. Ke konci již byla znát únava, ale snažila se holčička a nakonec to stačilo na 8. místo ze 14. Jsem na Lenku s Candy moc pyšná, protože úkryty rozhodně nebyly jednoduché, všude plno hraček a pamlsků jakožto rušivky, navíc Candy byla v nejlepším hárání.....zkrátka jsou to borci i když to nebylo na bednu!!!!!
Za fotky Candynky děkuji Markétě Slovákové a Andree Šimoníkové

     

Damarino si byl vyzkoušet coursing na neoficiálních závodech a v součtech dvou běhů mu to vyneslo krásné 1. místo!!!!! Také na Moravu letí gratulace!!!!

  

No a náš Hemingway složil další zkoušku poslušnosti, tentokrát ZOP na pěkných 93 bodů a známku výborná.



 28.9.2019

Dnešní den byl nabitý hned několika událostmi. Bíba ( Ceaseless Energy ) vyrazila s paničkou na dvoudenní závod v pasení a to v královské kategorii IHT3. Pro Bíbu i její paničku Janu to byla premiéra v trojkách a bohužel se nepovedla tak, jak bychom si přáli. Ze začátku to vypadalo  nadějně, ale pár překážek před koncem bylo nutné zahnat stádo do košáru, tam ho rozdělit a s půlkou stáda pokračovat do cíle. Rozdělení se Bíbě podařilo, ale co se jí nepovedlo bylo oddělit část stáda od košáru se zbývajícími ovcemi. Po chvilce neúspěšných pokusů se Jana rozhodla práci ukončit. Zítra dostane tato dvojice druhou šanci, budeme jim držet pěsti ať se daří lépe!!!!
Monika s Gaty  ( Donnafugata Anghely) nastoupily po roce opět na Mistrovství australských a belgických ovčáků v dogdancingu. Přestože prioritou je pro Gaty agility, povedlo se loni této dvojici vybojovat krásné třetí místo. Letos se ale bohužel nedařilo. Nejen že Gaty celou sestavu proštěkala, neboť si tím chtěla vynutit odměnu, ale ještě se nechtěla vzdálit od Moniky, takže cviky na dálku nemohly být skoro vůbec hodnocené. Stane se, někdy prostě i pejsci nemají svůj den. I tak ale holky skončily na 6. místě z 8 a já věřím že příště se zadaří zase lépe.
Lenka s Candynkou ( Cute Princess ) se nominovaly na Mistrovství ČR v Noseworku, které se letos koná v Ostravě v hornickém muzeu. Každý den dvojice pracují na čtyřech terénech. Candy se dnes na řadách diskla, ale v ostatních disciplínách pracovala hezky, takže budeme držet pěsti i na zítra!!!!!



 21.9.2019

Po roce si Erosek opět odskočil na neoficiální závody agility- PODZIMNÍ HOPSÁNÍ. Přestože se již několik let tomuto sportu nevěnuje, v součtech, v kategorii Large mu to po třech bězích vyneslo krásné 3.místo!!!! Velká gratulace!!!!



 15.9.2019

V neděli jsme nelenošily ani my a nastoupily jsme s Majlankou na další Noseworkovou zkoušku, tentokrát Wz. Jednalo se o vyhledání dvou vzorků skořice a to v tekoucí a ve stojaté vodě. Začínaly jsme vodou tekoucí - přesněji Labem u nás ve Vědomicích. Majlanka byla moc šikovná a vzorek se jí podařilo najít za 36 vteřin. Potom jsme přejely do Dobříně na pískovnu. Tady jí trošku zdrželo rákosí podle břehu, které musela prozkoumat jako první, ale potom se již hezky soustředila opět na vodu a i druhý vzorek byl náš. Čas 1:59. Dnes jsem s její prací opravdu spokojená a protože jsem jí i věřila a vzorek hned nahlásila, mám z celé zkoušky dobrý pocit. A teď hurá na řady, snad je také nakonec pokoříme :-D

       



 14.9.2019

Krásný dárek k svátku mi dal dnes Brunello Montalcino, který poprvé nastoupil na zkoušku OB-1 a složil jí na krásných 240 bodů a známku velmi dobrá. Je to již 11. zkouška této skvělé dvojice!!! Bruníkovi i Olze letí veliké poděkování a gratulace!!!!



 8.9.2019

Přestože neděle byla na Moravě deštivá, Marvi ( Damarino ) opět sportoval, tentokrát si vyzkoušel nový sport Hoopers. Na neoficiálních závodech si zaběhl tři parkury a bylo z toho jedno 5. místo, jedno 3. místo a jedno 2. místo. Marvi se prostě neztratí v žádné aktivitě!!!!!

     



 7.9.2019

Ruby ( Delaforce Fine Ruby ) dnes nastoupila na Noseworkovou zkoušku NW-N1, která se zadařila a Rubynka tímto splnila podmínky pro udělení titulu Master of Nosework 1. Moc moc gratutulujeme a hurá do dvojek :-)

Nezahálel ani bráška Damarino, který se svým parťákem Fruttim vyrazil na trénink Coursingu a vyzkoušel si první běhy ve trojce.

  



 1.9.2019

Včera jsme se vrátili domů z úžasné dovolené na samotě u lesa a hned dnes jsme vyrazily s Biggi pokořit další zkoušku. Nevím jestli to byl po týdnu nicnedělání úplně nejlepší nápad, navíc bylo šílené vedro a dusno a jako bonus mi bylo přiděleno startovní číslo 22 ( kdo zná můj postoj k dvojkám, umí si představit jak mě to dokázalo rozhodit :-)) Nicméně bez boje se nevzdávám a tak jsme si vyjely zazávodit do Nového Strašecí na závod Obedience - samozřejmě do kategorie OB-Z, což byla pro nás premiéra. Než na nás přišla řada, slunce se schovalo a všude se ozývalo mohutné hřmění a po chvíli začaly padat i první kapky. Naštěstí Biggi bouřka nevadí a tak za hromadné odložení dostáváme pěkných 9 bodů - bod nám byl strhnut za přešlápnutí z nohy na nohu. Protože na tréninku Biggi kužel oběhla na první pokus, nastupovala jsem na poslušnost celkem v klidu. Ten se však rázem vytratil, neboť Biggi zahlédla u klubovny Lenku a nic jiného jí v této chvíli nezajímalo. Takže obíhání kuželu 0 bodů a polohy které se dělaly na tom samém místě opět 0. Začínala jsem pomalu propadat panice. Třetím cvikem bylo vysílání do čtverce, což také nepatří k Biggininým oblíbeným cvikům, ale tím že se otočila ke klubovně zády, začala fungovat. Takže čtverec za 9 bodů ( jedno vyštěknutí ) , překážka 10, přivolání 7 bodů - křivě přisedla k noze a já se nejspíš nějak pohnula, držení aportu 9. Začínala jsem doufat, že tu zkoušku nakonec navzdory začátku dáme. Pak bylo odložení za pochodu v sedě, které se Biggi moc povedlo, ale když jsem se k ní přiřazovala zpět, nějak se mi zamotala hlava a bála jsem se že upadnu a tak jsem se o Biggi opřela a podrbala jí na hřbětě aby se nelekla co dělám. Bohužel to bylo těsně před stevardovým nahlášením konce cviku, takže další nula, tentokrát moje :-( Se zkouškou jsem se tedy již rozloučila. Následovala chůze - 9 b a odložení v leže - 9 b. Za celkový dojem jsme dostali krásnou 10 a světe div se, body nám i se třemi nulami nakonec na splnění zkoušky vyšly a jako bonus to bylo 3. místo ( z 5-ti ) v kategorii Z. Měla jsem obrovskou radost, hlavně že Biggi fungovala i bez odměn.
  Na závodech startovala také Candynka ( Cute Princess ) která splnila zkoušku OB-2 a ve své kategorii vybojovala krásné 2. místo. Nakonec se ten první zářijový den moc vydařil!!! :-)

     



 17.8.2019

V sobotu jsme vyrazili do Mikulova, kde se konala klubová výstava a bonitace KCHMPP. Na výstavu byl přihlášen Hemík i Biggi, oba do třídy otevřené. Hemík si vyběhal známku výborná 4 s velice pěkným posudkem : 3 roky starý, mohutný silný pes, výrazná hlava, pevný hřbet, dobře zaúhlený, dobrý pohyb i srst, dobře předveden

Biggi si nevedla o nic hůř a i ona vyběhala výbornou s velmi pěkným posudkem : 2 roky stará fena, střední kostry,standardní hlava, pevný hřbet, dobře zaúhlená, dobrý pohyb, za pohybu vesele nesený ocas, kvalitní srst, výborně předvedena

Posuzoval pan rozhodčí Ladislav Kukla

Hned po výstavě jsme se s Biggi přesunuly na bonitaci, kterou posuzoval pan Karel Hořák. Biggi byly nejprve zkontrolovány zuby - je plnochrupá s nůžkovým skusem, dále byla změřena - výška 50cm a délka 57cm. Její typ byl označen jako sportovní, dále jí byla vytknuta užší hlava,užší postoj pánevních končetin a tím i užší pohyb vzadu. Povaha byla označena jako přátelská a vyrovnaná. Myslím že posudek přesně odpovídá tomu jak Biggi vidím i já,takže jsem s hodnocením spokojená :-) Tímto Biggi splnila poslední podmínky pro uchovnění a stala se tak chovnou fenou.

     

Pokud se vše zadaří, můžeme se začátkem roku 2020 těšit na vrh H ze zahraničního krytí, s předpoklady pro sport a výcvik



 6.8.2019

Nejúžasnější Candynka ( Cute Princess ) dnes složila svojí 31. zkoušku. Je to její první Noseworková zkouška 2. stupně a to NW- D2. Kdo neví o co jde, jedná se o vyhledání vzorků skořice a pomerančové kůry ve třech řadách - květináče, ruce a zavazadla. Psovod neví v které řadě je kolik vzorků a navíc kromě vzorků se v řadách ukrývají i negativa - jakožto psí pamlsky, salám, maso, psí hračky.....které nesmí psa rozptylovat při hledání a pes musí označit jen vzorky hledané. Každou řadou může pes projít maximálně třikrát. Zkouška je to opravdu těžká, psovod se musí stoprocentně spolehnout na svého psa a já jsem opravdu moc pyšná že Lenka s Candy tuto zkoušku splnily!!!!!

  



 4.8.2019

Prázdniny se pomalu přehouply do druhé poloviny a tak je potřeba využít každého volného dne s pěkným počasím a udělat taky nějaký výlet. Protože jak se říká, nejen výcvikem živ je člověk a pes. Ráno jsme naložili všech pět ausíků ( Ori bohužel hárá a tak musela zůstat doma ) , domluvili se s Vlčaty a rozjeli jsme se do nedalekého Kokořínska, které je opravdu krásné a nikdy se neomrzí. Začátek našeho výšlapu jsme naplánovali ve Mšeně u koupaliště, drželi jsme se naučné stezky až k bludišti a pak přešli na zelenou, minuli Pokličky a po modré se vydali opět vzhůru nad Mšeno a pak druhou stranou naučné stezky zpět k autu. Okruh měřil asi 13 km a nastoupali jsme přes 400m. Největším zdržením byly Prolezovačky a pak hlavně skalní bludiště, kde jsme s pejsky museli postupovat velice pomalu aby se někde nezřítili ze skály a nakonec jsme po jedné skále šplhali nahoru, což se sedmi psy taky nebylo zrovna jednoduché. Kupodivu nebyly nikde návaly lidí, potkali jsme pár cyklistů, pejskařů, běžců a rodin s dětmi, ale většinou jsme šli sami a pejskové si to opravdu užívali.

        

 



 3.8.2019

Candynka s Lenkou vyrazily na neoficiální závody Obedience v kategorii OB2 a nevedly si vůbec špatně. Získaných 262,5 b stačilo na známku výborně a nádherné 3. místo. Mám radost, že Candynka přestala řešit závodní atmosféru, dostala se zase zpátky do formy a držím oběma pěsti na další akce!!!!!



 31.7.2019

Poslední dny patřily Gatynce ( Donnafugata Angheli ). V pátek si vyběhala další zkoušku potřebnou pro získání titulu A3 Champion. No a v pondělí si s paničkou vytancovala zkoušku HtM2. Moc moc k oběma úspěchům gratulujeme!!!

  



 27.7.2019

V sobotu jsme se sešli s většinou vrhu G a stejně jako před čtyřmi roky s Déčkem, vyšlápli jsme si na Říp. Prckové už jsou samá ruka samá noha,ale všichni jsou velmi vyrovnaní a byla radost vidět, že s nimi paničky v rámci možností věku opravdu poctivě pracují. Prckové se vyřádili na louce a cestou na vrchol. U rotundy jsme dali pauzu a dolů už se šlo s větší části na vodítku, protože už jsme potkávali spoustu dalších lidí a psů. Myslím si že to byla i výborná socializace a moc jsme si to užili.

  



 20.7.2019

Nelenošíme ani my. V sobotu, za velkého vedra, jsem s Biggi ( Cool - Paws Big Dream Came True ) nastoupila na další Noseworkovou zkoušku, tentokrát kategorie Urban. Hledalo se opět na farmě u nás ve vsi, takže jsme to neměly daleko. Zkoušku se nám s trochou štěstí podařilo složit, mám velkou radost a samozřejmě se budeme ve výcviku snažit i dál :-)



 7.7.2019

Velkou radost mi udělala Bíba ( Ceaseless Energy ) která 4.7. nastoupila na závody Australian herding cup a v kategorii IHT2 si vypásla krásné 2.místo a zároveň v soutěži plemen ( počítané všechny kategorie dohromady) byla ohodnocena nejvyšším počtem bodů ze všech australáků. Posuzovala finská rozhodčí Sinnika Kumpusalmi. Tímto Bíba ukončila svojí účast v kategorii IHT2 a příště hurá do trojek :-)

     



 6.7.2019

Horký sváteční den jsme netrávili jako většina lidí u vody, ale vyrazili jsme do ZKO Hoštka na zkoušky podle národního a mezinárodního zkušebního řádu. Hemík a Jirka nastoupili na zkoušku ZZO která se podařila na velmi pěkných 52 bodů. Biggi se mnou skládala zkoušku BH a i ona byla úspěšná a zkoušku zvládla na krásných 54 bodů. Pro Hemíka je to zkouška třetí, pro Bigginku už šestá.
Posuzoval pan rozhodčí Karel Nedvěd.

  



 3.7.2019

Hemík a Biggi absolvovali vyšetření očí u MVDr Lenské v Kladně oba se skvělým výsledkem DOV prostí. Biggi tak splnila další část podmínek pro uchovnění a Hemík si vyšetření prodloužil pro případné nevěsty :-)



 30.6.2019

 Candynce se dnes povedla zkouška OB-1 na výborně a bez nuly za odložení, takže je smůla konečně prolomená a ona má otevřené dveře do OB- 2. Mám opravdu velkou radost!!!!



 29.6.2019

 Dnes jsme měly odpočinkový den a vyjely jsme s Martinou, Biggi a Majlou na levanduovou farmu do Židovic, udělat holčičkám pár fotek.

           



 28.6.2019

 Dnes jsme měli milou návštěvu, přijela se na nás podívat Connie ( Falcone Syrah ) se svými pánečky a dcerou Armonou od Pelestrovské studánky. Nejprve jsme podnikli společnou prochajdu a pak jsme Monu seznámili ještě se zbytkem smečky. Vyzkoušeli jsme také nové měřidlo na psy, Connie měří 47 cm, Mona 43 cm a Biggi 49 cm :-) Nesměla samozřejmě chybět fotka s maminkou a babičou Endží :-)



 22.6.2019

 Protože bych ráda v letošním roce Biggi uchovnila, bylo na čase vyrazit na první potřebnou výstavu. Kdo mě zná, tak ví, jak moc výstavy nemám ráda. Vybrala jsem si Národní výstavu v německém Meisdorfu, bohužel nám na poslední chvíli vyměnili rozhodčího, takže jsem si žádné velké naděje na výbornou nedělala. Biggi poprvé viděla tak veliké množství psů všech plemen, ale nijak to neřešila, se všemi se chtěla kamarádit. Také při předvádění v kruhu dobře spoupracovala a kupodivu ani nelítala vzduchem, ale krásně klusala. Přesto jsme si u pana rozhodčího vyběhaly jen známku VD3. Nevím co mu nejvíce vadilo, protože posudek je téměř celý nečitelný, ale pravděpodobně to bylo držení uší, které Biggi neustále stahovala k hlavě. Z posudku se mi za pomoci přátel z Německa podařilo přeložit jen část : menší, elegantní fena správného formátu, uši nejsou vždy správně neseny, pevný rovný hřbet, elegantní krk,správné úhlení, lehká v pohybu, přátelská v povaze. I tak jsem s výstavou spokojená, nejsem žádný dobrý vystavovatel ani netrávím hodiny úpravou psa, mnohem více nás baví výcvik. Podle toho jsem si také Biggi vybírala a chuť a schopnost pracovat ( sportovat, cvičit ) je hned po zdraví, hlavním cílem mého chovu.

      



 14-15.6.2019

 Tento víkend jsem znovu mohla vidět skoro všechna štěňátka z vrhu G, protože nás přijeli navštívit a majitelé si rovnou převzali průkazy původu. V pátek dorazil Garry, Gaia, Barney a Maty. Bylo sice příšerné vedro, ale i tak se dráčata vyřádila a nemohla chybět fotka s maminkou Ruby a babičkou Wickou. V sobotu pak dorazil sólo Charlie, který bydlí až v Brně a tak to v pátek odpoledne nezvládl časově. Všechna štěňátka se zatím vyvíjí dobře, noví pánečci s nimi velmi pěkně začínají pracovat a prckové jsou moc šikovní. Akorát Cherrynka bohužel nedorazila, ale má to opravdu velmi velmi daleko.

     



 9.6.2019

 Dornfelder dnes složil svojí šestou zkoušku a to ZZO1. Milošovi i Dorníkovi moc gratulujeme!!!!!



 1.6.2019

 První červnový den Brzáňata opět závodila a skládala zkoušky. Candynka ( Cute Princess ) si za velkého vedra vyčuchala zkoušku IFH-V, čímž zakulatila svůj počet zkoušek na neuvěřitelných 30.
Lence i Candynce moc moc gratulujeme!!!!

 

Dobře si vedl i Chipánek ( Estate Merlot ) který nastoupil na záchranářský závod plemen. Závodila tříčlenná mužstva, kdy jeden plnil cviky poslušnosti, jeden vyhledával v sutině a jeden plošně. Chipánek si v plošném vyhledávání nevedl vůbec špatně. Všechny tři osoby nalezl za 8 minut a získal tak pro svůj tým krásných 88 bodů. Ostatním se již tak dobře nevedlo a tak z toho nakonec bylo jen 12. místo ze 14. I tak jsem na našeho jedináčka moc pyšná!!!!

Závodila také Dája a to na závodě Mud Dog Race. Holky měly pěkně rozběhnuto, bohužel díky horšímu značení se Lucce podařilo seběhnout z trasy a o kousek si jí zkrátit, což po zjištění pak nahlásila v cíli a nechala se disknout. I tak si to prý ale moc užily.

  



 28.5.2019

 Jako poslední odjela do nového domova Cherry, která bude bydlet v Ostravě a bude se věnovat agility, poslušnosti, obedience...a možná i dalším aktivitám které jí i pánečky budou bavit.



 26.5.2019

 Míša a Loki ( Elgo Ruwall ) se zúčastnili dvoudenního Total - brutal race závodu " Zombie infection ". Závod obsahoval noční cross na 3 km, ranní akceleraci na 100m, závod zručnosti a dvoukolový zombie cross 6 km. Brzánecká dvojice skončila na neuvěřitelném 3. místě!!!! Moc moc gratulujeme!!!!

  

Úspěšná byla i Lucka s Dájou kteří vyběhaly další zkoušku na A3 championa a k tomu i 1. místo s nejrychlejším časem!!!!

Do nového domova dnes odjel merláček Charlie, který bude nově bydlet v Brně a bude se věnovat canicrossu, agility a čeká ho i nějaká poslušnost a obedience.



 25.5.2019

 Lenka a Candynka vyrazily na Noseworkový závod na jih Čech. Byl to závod družstev, kdy každé družstvo absolvovalo trasu dlouhou asi 8 km a po cestě v různých terénech vyhledávali vzorky. Navíc i lidská část družstva plnila různé úkoly a odpovídala na otázky, takže závod velmi různorodý a zajímavý. Přestože se Lenčinému družstvu nepodařilo umístit se na bedně, závod si užili a byla to určitě skvělá zkušenost a zábava. Na závodech byl i malý maskot Garry :-)

  



 23.5.2019

 V sekci odchovy - australáci je přidán vrh G a stránky jednotlivých štěňat. Věřím že se tabulky u štěňátek brzy začnou plnit prvními úspěchy!!!!! :-)



 18 -19.5.2019

 První čtyři štěňátka odjela během víkendu do svých nových domovů. Zatím chodí jen samé dobré zprávy, štěňátka jsou nebojácná, všechno prozkoumávají a začínají pomaličku vymýšlet lumpárny. Seznámení s dalšími lidskými i zvířecími členy rodiny proběhlo také bez problémů.
  Jako první odjel Barney, který bude bydlet jen kousek od nás, takže doufám že se budeme často vídat a budeme společně chodit na cvičák. Barney se bude věnovat poslušnosti, záchranařině a třeba časem ještě něčemu dalšímu co bude jeho i paničku bavit. Barney má doma borderčí kámošku Mendy.
  Ćhvilku po Barneym odjela Gaia, která se čím dál tím víc začíná podobat babičce Wikče. Hlavními aktivitami Gáji bude Obedience, Canicross a Nosework. Gaia má doma hovawartí parťačku Bellu a bydlet bude nedaleko Kralup, takže doufám že i s ní se čas od času setkáme.
  Večer pak odjel Garry který bude bydlet u Lenky, Candynky a Ebbičky. Protože s Lenkou a holkama pravidelně trénujeme, těším se, že budu mít hodně příležitosti ho vidět vyrůstat a pracovat a že bude mít Biggi dalšího kámoše. Garry se bude věnovat hlavně sportovce, ale kdo zná Lenku, ví že ho čeká také pasení, dogdancing, nosework, obedience..... :-D
   Zatím poslední kdo opustil domácí chovku byl nejmenší Maty, který bude bydlet v Praze a naplánovanou má kariéru v Agility a Canicrossu. Maty bude jedináček, bude mít gauč a paničku jenom pro sebe a protože i Praha je kousek, určitě se budeme vídat.

        



 19.5.2019

 Neděle patřila Lence a Ciffovi, kteří vyrazili na obranářské závody O pohár Dalešic, kde startovali v kategorii ZVV2. Na poslušnost Lenka nastupovala s jednou nulou za žebřík a tak celkových 80 bodů bylo velmi slušných.

        

Obrana se Ciffínkovi povedla, jen jednu maketu oběhl dvakrát, takže tam asi největší srážka. Celkově 87 bodů což je na australáčka myslím hodně krásný výkon.

     

V konkurenci malin se Ciffínek nakonec umístil na skvělém 2. místě. Moc moc gratulujeme!!!!


 
 18.5.2019

 Opět velmi podařená sobota. Olga s Bruníkem ( Brunello Montalcino ) zakulatili dnes počet jejich splněných zkoušek na krásnou desítku. Bruníček si připsal do seznamu zkoušku podle meznárodního zkušebního řádu - IBGH1 na velmi pěkných 94 bodů.

Monika s Gaty ( Donnafugata Angheli ) zabodovaly na Agility závodech v Mariánských lázních a přivezly si první zkoušku na A3 championa pro druhý rok!!!! Gaty čistým během obsadila krásné 2. místo. Obrovská gratulace letí i do Rakovníka !!!!

No a zabodovaly i Jana a Bíba ( Ceaseless Energy ) kteří na zkouškách LA2 v Pňově vyběhaly skvělé 1.místo a mají tak další postupovku do trojek. Moc moc gratuluji i do Hořic!!!!!



 10-12.5.2019

 Stejně jako loni i letos jsme se vydali do německého Troisdorfu nedaleko Bonnu, kde se konal víkend australských ovčáků, pořádáný německým klubem chovatelů CASD. Na tomto víkendu se pravidelně schází také majitelé štěňat z chov. stanice Cool -Paws, ze které pochází i naše Biggi. V pátek jsme si tedy užili Bigginky surozence a jejich skvělé pánečky. V sobotu následovala sportovní část víkendu, soutěžilo se v Obedience a Rally Obedience. Já jsem byla s Majlou a Biggi přihlášená na Rally do kategorie začátečník. Nastupovaly jsme jako dvanáctí. Biggi ,která většinu pátku a soboty trávila s ostatními v autě, byla plná energie a já věděla že bude zle. Nevyběhaná Biggi je jako odjištěný granát. A bylo :-D  Biggi se rozhodla některé povely odcvičit podle svého, například povel lehni pojala jako povel : jednou štěkni a dál seď.....takže jsme spoustu bodů ztratily za moje opakování povelu. A co neztratila Biggi, pokazila jsem já, kdy při posledním cviku jsem si chtěla před vyběhnutím srovnat krok, špatně jsem si to vypočítala a tempo zrychlila až mimo povinnou zónu, takže dalších 10 bodů bylo fuč. I tak se nám ale povedlo ( i když s odřenýma ušima ) zkoušku dokončit na dobře, tudíž je platná pro přestup do vyšší kategorie.
   Majlanka, která se tvářila jako že hárá, nastupovala pro jistotu jako poslední. Majla byla dobře naladěna, já jsem nedělala zbytečné chyby a bylo z toho nádherných 97 bodů, známka výborná a 3. místo celkově ( z 18-ti startujících ) + 2. místo mezi australákama. Samozřejmě jsem měla velikou radost, protože s něčím takovým jsem vůbec nepočítala.

     

V neděli se konala speciální výstava, kterou posuzovala americká rozhodčí Jan Cherne. Bohužel si Biggi těsně pře nástupem do kruhu poranila přední packu a tak jsme nakonec na výstavu nenastoupily. Paní rozhodčí byla ale tak milá že nám po ukončení výstavy udělala takové malé soukromé posouzení. Pak už následovala rychlá hromadná fotka B vrhu a rychle se vydat na dlouhou cestu k domovu. Byl to velmi pěkný víkend a určitě jsme zde nebyli naposledy!!!!!

     

Ve stejnou dobu, kdy jsme my válčily v Rally Obedience, Lenka s Ciffínkem ( Falesco Montiano ) složili další trojkovou zkoušku a to ZZO3. Do Boleslavi letí OBROVSKÁ GRATULACE!!!!



 8.5.2019

 Není už skoro jediného týdne, aby Lenka s Modráskama nebo alespoň jedním z nich, nevyrazila na nějakou akci. Tentokrát to byl Jarní závod v Městci Králové. Lenka a Ciff nastoupili do kategorie ZZO2 a přestože na závod šli s jednou nulou za žebřík, Ciffínkovi se podařilo vybojovat nádherné 3. místo. Posuzoval pan rozhodčí Luboš Jánský, který velmi chválil Ciffínkův radostný projev.
Leni, jen tak dál!!!!!

     


 
 5.5.2019

 Štěňátka z vrhu G dnes oslavila 6. týdnů života. Příští týden je čeká ještě očkování, čipování a vyšetření očí a pak už se začnou rozjíždět do nových domovů.



 1.5.2019

 Protože i v době státních svátků se konají kynologické akce, vyrazila dnes Lenka s Candynkou na závod podle zkušebního řádku Knologické jednoty Brno. Holky startovaly v kategorii ZPU2. Přestože Lenka chtěla tento závod původně pojmout jen jako trénink stop, nakonec nastoupila na všechny tři disciplíny a i když se Candy obranám vůbec nevěnuje, vybojovaly krásné 3. místo.

  


 
 28.4.2019

 Ani v neděli se Brzáňata neflákala. Lenka a Candy ( Cute Princess ) vyrazily na zkoušky pasení a tentokrát se zadařilo a zkouška HWT je doma. Moc moc to Lence i Candynce přeji protože vím kolik úsilí je to stálo!!!!!


 
 27.4.2019

 Sobota byla opět nabitá událostmi. Lenka s modráskama vyrazila na další zkoušky, tentokrát se Erdíkovi nezadařilo a tak si zkoušku IBGH3 vybojoval jenom Ciffínek. I tak samozřejmě hrozmě moc gratuluji, Lenka je prostě borec!!!!

     

Já a Biggi jsme vyrazily na Krušnohorský dogtrekking, který se letos konal v Českém Středohoří. Už jsem za těch pár let pauzy úplně zapomněla, jaké věci Zuzka a Andrea dokáží na trati vymyslet. Hned v první desítce kilometrů nás čekal výstup na Milešovku. Tady velmi plakal můj dech,ale Biggi mě statečně vlekla nahoru. Pak následoval sestup dolů - tady pro změnu plakala moje kolena a Biggi mě statečně vlekla i dolů :-D  Další část trasy už byla pohodová, jen jsme si jí vlastní vinou ( kdopak asi nebyl v pátek na meetingu a tak neslyšel kde přesně hledat odbočku z naučné stezky ) prodloužily o sedmikilometrové kolečko po Březině. Nakonec jsme se zase našly a z Kostomlat už ani jednou nezabloudily. Jen koleno prožívalo každý další kopec dolů hůř a hůř a jak je už u Krušnohoráku zvykem, když už má člověk cíl na dosah a myslí si že má vyhráno, následuje nějaká zrada. V tomto případě to bylo 3 km před cílem vystoupat těsně pod vrchol Lovoše, což by nebyl takový problém, ale pak dvoukilomterovým kopcem dolů sestoupit do cíle. Proč mi tohle dělají????!!!!!  Biggi byla nadšená a přestože celých 49 km táhla jak o život, těsně před cílem ještě chtěla aportovat PET lahev, když jsem z ní ždímala poslední kapky vody ( samozřejmě z lahve - ne z Biggi :-D ). Na zdolání 49km a nastoupání 1700m , jsme potřebovaly necelých 12 hodin, což není nic moc k chlubení, ale prostě už to rychleji nejde. Důležité je, že jsme si to užily a já zase trochu vdýchla tu nenahraditelnou trekovou atmosféru.....i když Long je prostě Long, ale o tom už si můžu nechat jenom zdát....... Děkuji parťačce Jarmile, která to se mnou celé, včetně bloudění absolvovala, a přežila i moje depkové nemluvné chvilky :-D

     


 
 21.4.2019

 Štěňátka oslavila čtvrtý týden života a tak jsme vyjely na kontrolu a focení. Prckové už jsou krásně aktivní, hezky si spou začínají hrát, užívají si krásného počasí na zahradě a také se již seznámili s novými pánečky.

         Gaia                    Maty                  Joey                    Charlie                  Cherry                Barney

        


 
 20.4.2019

 Spanilá jízda modrásků pokračuje. Dnes si v ZKO Mladá Boleslav oba kluci - Astute Snout a Falesco Montiano - složili zkoušku IBGH2. Velikánská gratulace opět letí paničce Lence!!!!


 
 13 -14.4.2019

 Máme za sebou velmi úspěšný víkend a já jsem opravdu moc pyšná na naše štěňátka a jejich majitele. V sobotu vyrazil Tobík ( Adorable Rascal ) na mezinárodní výstavu do Českých Budějovic, kde si vyběhal ocenění V1, BOV čím mu byl přiznán titul Český veterán champion!!!!

    

V neděli Brzáňata bojovala na poli pracovním. Lenka s modráskama  -  Astute Snout a Falesco Montiano, nastoupila na zkoušky IBGH1. Oba kluci zkoušku bez problémů splnili. Pro Erdu je to již 18. zkouška a pro Ciffa 12. zkouška!!!!

No a Gatule ( Donnafugata Angheli ) zabodovala v agility, kdy se jí podařilo na kvalifikačním závodě v Turnově nominovat na mistrovství ČR v Agility!!!!



 7.4.2019

 Štěňátka dnes slaví druhý týden života. Váha u některých už překročila 1 kg, oči se začínají otvírat, štěňátka zkouší první krůčky a okusila také již odčervovací pastu, která jim tedy moc nechutnala. Všichni mají opět nové fotky

Holčičky Gini a Gaia

Kluci Giovanni a Gainey

Kluci Gutier a Garry

Kluci, holčičky a hromadná

     



 6.4.2019

 Velkou radost mi dnes udělal Chipánek ( Estate Merlot ) který se svým páníčkem Frantou pokořil další záchranářskou zkoušku, tentokráte ZTV1 ( zkouška teréního vyhledávání ) a zakulatil tím počet svých složených zkoušek na rovnou desítku :-)  Kluci moc moc gratuluji

  



 3.4.2019

 Štěňátka v neděli oslavila první týden života. Oči jsou ještě zavřené, prcci většinu dne prospí a nebo se cpou. Všichni už mají zdvojnásobenou porodní váhu a Rubynka se o ně vzorně stará.
STÁLE HLEDÁME BEZVA PÁNEČKY PRO ČERNÉHO TRIKOLORNÍHO A HNĚDÉHO TRIKLORNÍHO PEJSKA. OSTATNÍ ŠTĚŇÁTKA UŽ JSOU PŘEDBĚŽNĚ ZAMLUVENÁ.

         



 31.3.2019

  Bíbě se dnes v Ratenicích podařilo vyběhat 3.místo ve zkoušce LA2 a jelikož to byl běh čistý, je z toho první postupovka do LA3. Moc moc gratulujeme!!!!

 


 30.3.2019

 Dnes jsem s Majlankou ( Always Smile ) nastoupila na další Noseworkovou zkoušku a to vyhledání skořice v lidském prostředí - NW-Uz.  První terén se nám povedl, Majlanka skořici navětřila velmi rychle a krásně označila. Místo aby mě uklidnilo, jak krásně pracuje, tak se samozřejmě dostavily nervy. Není totiž nic horšího než vyletět ve druhém terénu, když už máte půl zkoušky v kapse. Takže v druhém terénu jsem pěkně zmatkovala a přestože Majla mi dvakrát přímo vzorně označila dlaždici, mně se prostě zdálo,že tam ta skořice v žádném případě být nemůže a pořád jsem jí vysílala dál a dál. No nakonec jí označila ještě jednou, už pěkně naštvaně, že to pořád nechápu a tak jsem nález nahlásila a samozřejmě to tam bylo. To je tak když nevěříte svému psovi. Nález jsem ale stihla nahlásit v časovém limitu, takže další zkouška je doma :-)  Majlanka má tedy složeno již 14 zkoušek. Jsem na holčičku moc pyšná, že se nenechala zvyklat a stála si za svým!!!!



   
MÁME ŠTĚŇÁTKA!!!!!!

V odkazu Štěňata najdete podrobné informace o našem vrhu G. V případě zájmu nebo dalších otázek nás neváhejte kontaktovat nejlépe e-mailem awista@seznam.cz  

V neděli 24.3. 2019 - přesně na den kdy se narodil vrh D, si Rubynka nadělila nejkrásnější dárek ve formě 6- ti štěňátek. Ráda bych vám tedy představila náš nejnovější vrh G

KLUCI

                      
Garry Farrell            Gainey Vineyard       Gautier Argilex         Giovanni Almondo

HOLČIČKY

     
Gaia Assyrtiko          Gini La Frosca



 17.3.2019

 Neuvěřitelné se stalo skutečností. Dája dnes opět vyjela na Agility zkoušky a opět vyběhala 2. místo čistým během, čímž ukončila poslední potřebnou zkoušku druhého roku pro titul A3 Champion. Od října začíná tedy bojovat o poslední tři postupové zkoušky a snad se povede a titul bude doma!!!! Moc moc gratulujeme!!!!



 16.3.2019

 Na dnešní Petris Cup III nastoupily v kategorii LA3 Gaty i Dája. Ve zkoušce zabodovaly obě dvě naprosto neskutečně, Dája 2. místo a Gaty 3. místo, obě čisté běhy na výborně, takže zkoušky potřebné na titul Agility champion. Gaty tímto uzavřela první rok a od začátku dubna začíná rok druhý, pro titul jí chybí ještě 6 úspěšných zkoušek během dvou let ( každý rok 3 minimálně od dvou různých rozhodčích ). Dáje už chybí zkouška jedna jediná a bude mít uzavřený druhý rok, čas má do října, takže pevně věříme, že se zadaří a držíme samozřejmě pěsti. Gaty zabodovala ještě v jumpingu a bylo z toho v součtech krásné 2. místo.Také agiliťáckým plesnivkám letí velká gratulace!!!! Na běh Dáji se můžete podívat zde a na běh Gatynky tady

  

No a my jdeme do finále. Ruby má dnes 51. den březosti. Bříško už se krásně kulatí, mléčná žláza zvětšuje, přes břicho už je cítit pohyby štěňátek. Rubynka hodně odpočívá a my se hrozně těšíme co nám zhruba za týden ukáže za poklad :-)

  



 11.3.2019

 Candynka dnes opět bodovala v dogdancingu. Zkouška MD2 se jí podařila hned napoprvé na výborně. Moc moc gratulujeme!!!!!



 7.3.2019

 Je to neuvěřielné, ale od krytí Rubynky uběhlo už 6 týdnů. Ruby se začíná pěkně kulatit a zhruba za 3 týdny se konečně dočkáme a ona nám ukáže svoje poklady.



 24.2.2019

 Sobota byla nabitá událostmi. Dorny s Milošem nastoupili na Zimní závod dvojic v Čáslavi, kde v kategorii ZZO obhájili loňské krásné 3. místo. Moc gratulujeme!!!!

První letošní vnoučata se narodila 24.2. v chov.stanici od Pelestrovské studánky . Connie ( Falcone Syrah ) přivedla na svět 2 kluky a 4 holčičky velmi originálních barev. Všechna štěňata mají už svoje pánečky.



 21.2.2019

 Jako každý rok i letos KCHBO vyhlašoval pořadí v soutěži pracovní pes roku. S velkou radostí oznamuji, že Candynka ( Cute Princess ) tento rok opravdu zabodovala.
V kategorii sportovní výcvik obsadila nádherné 1. místo mezi AUO
V kategorii Dogdancing  obsadila 3. místo mezi AUO a BO
V kategorii Obedience obsadila 4. místo mezi AUO

Do této soutěže jsem přihlásila i Biggi, přestože toho v loňském roce ještě moc nedokázala, ale není důležité zvítězit, ale zúčastnit se :-)

Biggi v kategorii sportovní výcvik obsadila 5. místo mezi AUO



 4.2.2019

 Dnes Lucka s Bellou ( Crazy Blue Girl ) podstoupila vyšetření ultrazvukem, na kterém se potvrdilo, že se můžeme za měsíc těšit ještě na další vnoučátka.



 2-3.2.2019

 Po dlouhé době jsme měli zástupce také na výstavě, tentokráte DUO CACIB v Brně , kde porpvé do třídy veteránů nastoupil náš Tobík ( Adorable Rascal )  Tobík byl ve třídě sám, ale jak v sobotu tak v neděli získal velmi pěkný posudek a známku V1. Pokud se ještě jednou zadaří, bude se Toby moct pyšnit dalším titulem, tentokráte Český veteránchampion. V sobotu posuzovala rozhodčí Judit Korósz Papp z Maďarska a v neděli Ingrid Hectors z Belgie. Tobíčkovi moc moc gratulujeme a držíme pěsti na další výstavu!!!

  



 2.2.2019

 Dája s Luckou a Bíba s Janou se zúčastnily Zimního poháru v Jumpingu v Ratenicích. Běhaly všechny kategorie dohromady. První běh se vydařil Bíbě a bylo z toho trošku nešťastné 4. místo, ale v té silné konkurenci i bramborová medaile udělala radost, tím více, že Bíba byla v tomto běhu nejlepší australák. Dája bohužel disk. Ve druhém běhu se vydiskovaly obě dvě,ale ve třetím běhu zabodovala zase Dája a bylo z toho 2-3. místo. Holky moje jsem na vás moc pyšná!!!!  Od Dáji se můžete podívat i na video ze třetího úspěšného běhu.



 27.1.2019

 Dája s Luckou dnes nastoupily na dogdancingovou zkoušku F2, kterou se jim podařilo složit a dokonce opravit na výborně, čímž se Dáje zase o kousek přiblížil titul MOD2. Holky jsou moc šikovné a věřím že i HtM2 se jim na výborně podaří a titul bude doma. Moc moc gratulujeme!!!!!

  



 24 - 25.1.2019

 Dlouho očekávaný den nastal a my se ve čtvrtek ráno vydali na  dlouhou cestu do Rakouska za Charliem. Nazdory tomu, že ještě před pár dny byla na většině území sněhová kalamita, se počasí umoudřilo a my cestu zvládli celkem bez problémů.  Ruby se Charliemu líbila a on jí také a tak krytí bylo velmi rychlé a bezproblémové. Druhý den jsme byli pozvaní ještě k Charlieho chovatelce, která nám ukázala jak Charlieho matku Jojo, tak další svoje ausíky a to i při práci s ovcemi. Potom jsme ještě překryli a vydali se na cestu k domovu. Teď už zbývá jen čekat, jestli náš výlet byl úspěšný a dočkáme se malé demoliční čety :-)  Kolem 20.2. se chystáme na sono a budeme vás hned informovat.

  



 17.1.2019

 Dnes slaví svoje 8. narozeniny naše Majlanka a s ní i celý vrh A a zároveň svoje 3. narozeniny vrh F.  Přejeme všem štěňátkům všechno nejlepší, hlavně hodně zdraví a ještě spoustu let po boku svých báječných majtelů!!!!!!  Naprosto originálně oslavila narozky Connie, která ráno vyrazila s paničkou Pájou na sono a tam se potvrdilo, že výprava do Švýcarska byla úspěšná a koncem února se můžeme těšit na Brzánecká vnoučátka



 12.1.2019

 Zkouškovou sezónu zahájila Candynka ( Cute Princess ) a to velmi úspěšně. Podařillo se jí vytancovat zkoušku MD1 na výborně, čímž splnila podmínky pro přiznání titulu Master of Dogdancing 1
Lence i Candynce moc moc gratuluji!!!!!



 6.1.2019

 Závodní sezónu zahájila Forinka ( Foradori Granato ) která si vyběhala čistým během poslední potřebnou postupovku a umístila se na krásném 2. místě. Dvěře do LA2 má tedy dnešním dnem otevřené!!!! :-)  Moc gratulujeme!!!!



 5.1.2019

 Začátkem roku vždy zveřejňuji malé ohlédnutí za rokem předcházejícícm. Co se nám tedy povedlo v roce 2018?
 S Biggi jsme složily 4 zkoušky - AD, NW-Nz, ZOP a ZZO
 s Wickou 2 zkoušky - RO-B a NW-Wz
 s Majlankou  1 zkoušku NW-Nz
 Hemík si s Martinou vyběhal zkoušku AD
Zúčastnili jsme se dvou výstav. Speciální výstava AUO v Německu - Biggi - tř. mladých - V4
                                           Klubová výstava KCHBO v Mladé Boleslavi - Hemík - mezitřída - V1, CAC, čekatel Klubového championa

A jak si vedla Brzáňata? Zkouškově se letos nedařilo tak jako předcházející roky, ale ty jednodušší zkoušky již mají skoro všichni složené a na přípravu pro zkoušky vyšší je potřeba mnohem víc času. I tak si myslím, že se nemáme za co stydět. Brzáňata letos složila krásných 20 zkoušek ( celkem má 27 našich odchovanců složeno 208 zkoušek ), kromě toho závodila ve sportech : Obedience, Dogfrisbee, Dogbiatlon, Canicross, Hard Dog Race,Scooterjoring, Sportovka, Pasení, Záchranařina, Agility, Dogtrekking a Dogdancing. Zúčastnila se také několika mistrovství
DÁJA - mistrovství SR v agility pro borderky - 3. místo v Jumpingu
          účast na mistrovství ČR všech plemen v agiity - kategorie LA3
          mistrovství KCHBO v agility pro AUO - 1. místo v družstvech
          mistrovství KCHBO v DD pro AUO -     2. místo v kategorii Freestyle

GATY - mistrovství KCHBO v agility pro AUO - 1. místo v družstvech
           mistrovství KCHBO v DD pro AUO -     3. místo v kategorii Freestyle

CANDY - mistrovství KCHBO v DD pro AUO -    2.místo v kategorii HtM
            účast na mistrovství KCHBO v canicrossu - kategorie scooterjoring

CHIPA - mistrovství tradičních plemen v pasení - 8. místo z 18 - kategorie IHT1

BÍBA -   mistrovství tradičních plemen v pasení - 4. místo z 15 - kategorie IHT2

RUBY -   mistrovství KCHBO v canicrossu -  1. místo v kategorii scooterjoring muži

DAMARINO - Hard Dog Race - 3. místo z 338 v kategorii ženy

A jak to bylo se zkouškami?

FORI -        letos-  3 zkoušky ( LA1, F2,DwD2)        celkem 9 zkoušek
CIFF -        letos - 3 zkoušky ( ZZO2, SPr1,UPr1 )   celkem 11 zkoušek
CHIPA -      letos - 2 zkoušky ( RH-TE, ZZZ )          celkem  9 zkoušek
CANDY -     letos - 2 zkoušky ( StPr2, FPr2 )           celkem 26 zkoušek
BAIRA -      letos - 2 zkoušky ( LA1, LA2 )              celkem 4 zkoušky
MAJLA -     letos - 1 zkouška ( NW-Nz )                 celkem 13 zkoušek
RUBY -      letos - 1 zkouška ( NW-W1 )                 celkem 13 zkoušek
ERDA -      letos - 1 zkouška ( NW- Uz )                 celkem 17 zkoušek
BÍBA -       letos -  1 zkouška ( HtM1 )                   celkem 12 zkoušek
BRUNO -     letos - 1 zkouška ( NW-Uz)                  celkem  9 zkoušek
DAMARINO -letos - 1 zkouška ( ZOP )                     celkem  6 zkoušek
DORNY    -  letos - 1 zkouška ( BH )                       celkem 5 zkoušek
CONNIE -    letos - 1 zkouška ( NHAT )                   celkem 5 zkoušek
 
Do chovu byly zařazeny dvě feny z našeho chovu - Delaforce Fine Ruby a Falcone Syrah, které budou mít na jaře svoje první štěňátka - obě ze zahraničního krytí.



 24.12.2018

 Connie dnes vyrazila za ženichem a to rovnou do Švýcarska. Na krytí jsme vybraly psa z pracovní linie, který žije na farmě a pomáhá při manipulaci s dobytkem. Pro zábavu ještě běhá agility a miluje vyjíždky na koloběžce a procházky do hor. Krytí i přerytí se povedlo bez problémů, takže teď už budeme jen doufat, že se za 2 měsíce dočkáme malých akčňáků :-)